Mijn vriend is dolgelukkig met zijn Weber-BBQ. Ik vind het helemaal prima, zolang ik er maar lekker van kan eten. Laatst heeft hij heerlijke spareribs van de BBQ gemaakt. Hoe? Dat lees je hier. Plus een lekkere bietensalade die je overal wel bij kunt eten!

wat je nodig hebt is het volgende:

 • Veel tijd. Dat benoem ik gelijk maar even want reken er maar op dat je hier wat uurtjes aan kwijt bent. Lees eerst het recept goed door wat je allemaal moet doen.
 • Staat niet op de foto maar: 1,5 liter cola (geen light of diet versie!)
 • Ongemarineerde Spare Ribs
 • 400 ml ketchup
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 2 eetlepels stroop
 • 1 eetlepel azijn
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel mosterd
 • 1 eetlepel Worcestershiresaus
 • 3 theelepels chilipoeder naar smaak. Het viel mee hoe pittig ze waren. Hoe meer chili, hoe pittiger natuurlijk.
 • Peper en zout naar smaak

Spareribs hebben een holle en een bolle kant. In de holle kant zit een vliesje en deze moet verwijderd worden zodat de marinade goed in de rib kan trekken. Dat kun je doen door een mes erin te drukken en vervolgens het vliesje eraf trekken.

Wanneer je dit gedaan hebt kun je de spareribs koken in de cola. Dit mag geen light of diet cola zijn vanwege de suikers. De suikers zorgen namelijk voor een zoete smaak. Doe dit zo’n 1,5 uur en laat ze daarna afkoelen in de cola met de deksel erop. De cola zorgt er ook voor dat de spareribs lekker mals worden.

Terwijl de spareribs aan het afkoelen zijn kun je de marinade maken. Snipper de ui en bak dit aan in een beetje olijfolie. Maak de knoflook fijn en voeg dit toe bij de ui. Daarna kan de rest van de ingrediënten toegevoegd worden. Dit laat je eventjes pruttelen op laag vuur en proef het tussendoor eventjes of dit helemaal naar je smaak is. Als je de spareribs pittiger wilt hebben kun je meer chilipoeder en peper toevoegen. Wil je ze zoeter, voeg dan meer stroop of basterdsuiker toe. Laat ook de marinade nu goed afkoelen.

Wanneer de spareribs en de marinade goed zijn afgekoeld kun je de spareribs marineren. Het is wel handig om dit bijvoorbeeld in een zakje te doen zodat je de marinade goed kunt verspreiden over het vlees. Het beste is om dit een nacht te laten marineren zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken. Lukt dit niet, laat het minimaal drie uur goed intrekken. Houdt een kwart van de marinade ongeveer over!

Haal het vlees uit de koelkast en zorg dat de BBQ op temperatuur komt. Het vlees moet niet direct uit de koelkast op de BBQ gelegd worden. De BBQ moet tussen de 100-120 graden zijn. Leg er een lekbakje onder met water. Dit zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt en het vet opgevangen wordt. Laat de spareribs een uurtje indirect grillen met de holle kant naar beneden (niet boven de kolen). Smeer na dit uur nog wat overgebleven marinade eroverheen. Leg ze daarna nog even boven de kolen zodat de spareribs wat aan kunnen bakken. Let op: de spareribs hoeven niet omgedraaid te worden.

En dan is het tijd om lekker te gaan eten! Wij aten dit met onze favoriete bietensalade. Die maak je door de gekookte bietjes te raspen samen met een klein uitje. Mix dit samen met wat mayonaise, scheutje azijn, 1 eetlepel suiker, beetje zout en peper (even proeven). Heerlijk! Eet smakelijk.

Liefs, Kim

Volg jij mij al op Facebook , Instagram en Pinterest?

Je houd misschien ook van..

3 reacties

 1. […] Zoete spareribs van de BBQ + heerlijke bietensalade! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *