Ondanks dat het nu niet kan, mag, handig of verstandig is om op reis te gaan, mogen we best wegdromen bij het zien van mooie plaatjes. Het is geen geheim dat ik IJsland een prachtig land vind en dit zijn 10 redenen waarom!

IJsland is prachtig! Elke keer als ik erover vertel zeg ik tegen iedereen dat als je op reis wilt gaan, je IJsland niet kunt overslaan! De prachtige, ruige natuur. Mega vriendelijke mensen. Een bijzonder mooi land. Vandaag de tien mooiste plekken die wij hebben gezien.

Bremkettil

Hier begonnen we onze reis door IJsland. We zaten op dat moment in Grindavik en zaten ergens wat te eten en zagen op een poster allerlei dingen wat daar in de buurt te doen/zien was. Ook Bremkettil. We reden er heen in the middle of nowhere en zagen dit! De ruige zee die op het zwarte lavagesteente knalde. De golven zijn dan zo krachtig. Ik kan er uren naar blijven kijken.

Geysir
Geysir

Onderdeel van de golden circle, dus vrij toeristisch, maar absoluut de moeite waard om hier heen te gaan! Iets wat je echt niet mag missen als je op IJsland bent. Deze geiser wordt ongeveer elke tien minuten geactiveerd en vliegt meters de lucht in. Super indrukwekkend.

Gulfoss

Eén van de grootste watervallen van IJsland. Er zijn veel watervallen op IJsland maar dit vond ik wel één van de meeste indrukwekkendste watervallen die we hebben gezien. Als je links op de foto kijkt kun je de mensen zien staan. Even ter vergelijking hoe groot de waterval is.

Kerið

Een krater met middenin een meer. Deze foto is niet bewerkt. Dit zijn de daadwerkelijke kleuren. De mooie rode stenen in combinatie met het aqua blauwe water en groene mos is prachtig. Je kunt helemaal rondom de krater lopen en ook kun je naar beneden.

Svartifoss

We gaan even wat meer richting het zuiden van het land want daar vind je de mooiste waterval die ik heb gezien, namelijk Svartifoss. De bijzondere basaltstenen zijn gevormd door het water. Je komt bij deze waterval door een prachtige wandeltocht van een uur door het natuurgebied van Skaftafell. Absoluut de moeite waard want je gaat van laag naar hoog en van hoog naar laag, je komt onderweg nog meer watervallen tegen en je hebt een prachtig uitzicht!

Jökulsárlón
Jökulsárlón

Een stukje verder bevindt zich dit gletsjermeer. De gletsjer bevindt zich landinwaarts en doordat de zomer in aantocht is en dus de temperatuur warmer wordt smelt deze gletsjer. Er breken grote stukken ijs af en die gaan richting de zee die zich aan de andere kant van het meer bevindt. De ijsbrokken komen in de zee en door de golven worden deze aangespoeld op het zwarte strand. Leuk feitje: De James Bond film – Die another day, speelt zich o.a. af in dit gebied. Er wordt gezegd dat er 6 Austin Martins op de bodem van dit meer liggen. Tenminste, dat is het verhaal wat ze zeggen. Of het waar is, is een tweede…

Hengifoss

Geen waterval is hetzelfde op IJsland en verveeld dan ook echt niet. Deze tocht ging letterlijk door de rivier heen om op dit punt uit te komen. Verder dan dit kwamen wij in deze periode dan ook niet. De zwaarste wandeltocht die we gedaan hebben want je loopt continu van beneden naar boven en andersom maar ook dit was de wandeltocht meer dan waard. Middenin een vlak gebied bevindt zich deze berg.

Walvis
Papegaaiduiker

Het stadje Húsavik zelf stelt niet heel veel door, wel kun je vanuit hier een boottocht maken om walvissen en papegaaiduikers te spotten. We hebben de walvissen niet van heel dichtbij kunnen spotten maar ik vond het zo bijzonder om te zien. Hoe rustig die grote beesten door het water gaan op hun gemak. We voeren vervolgens verder naar een mini-eilandje in de zee waar echt honderden papegaaiduikers zaten te broeden en waar de partner weer terugkeerde van het vangen van vis. Het leek wel een bijennest van papegaaiduikers. Prachtige beesten ook!

Hverir
Hverir

Dit vulkanisch gebied bevindt zich in het noorden van het land. Het staat vol met modderpoelen en er zijn heerlijke (ahum) zwaveldampen. Het is misschien niet heel fotogeniek, maar wel heel erg bijzonder. Dit is iets wat je niet overal ziet wat het zeker de moeite waard maakt om heen te gaan. Een uniek natuurverschijnsel.

Víðgelmir
Víðgelmir

De lavagrot Víðgelmir bevindt zich middenin een lavagebied. We gingen op excursie hier naartoe en gingen met een gids en een klein groepje de grot in. Een fijne gedachte voordat we naar binnen gingen, er was namelijk net die week een stuk gesteente naar beneden gevallen… maar ze checken het elke dag goed hoe het erbij staat dus we zijn wel naar binnen gegaan. We kregen allemaal een helm op met een lampje. In de grot waren ook wat lampen. Zonder licht, zag je namelijk echt helemaal niks. In de grot kon je de verschillende lagen lava zien en ook mooie ijssculpturen. Vanaf het plafond drupt er elke keer namelijk wat water naar beneden en omdat het net vroor in de grot, krijg je mooie staven van ijs. Het is moeilijk om dit beeld goed op de foto te krijgen maar hierboven krijg je er een beetje een indruk van hoe dat er ongeveer uitzag. Hoe verder je de grot in ging, hoe warmer het werd.

Dit waren de mooiste plekken waar wij geweest zijn in mei 2018. De binnenwegen waren toen nog onbegaanbaar waardoor we lang niet alles hebben kunnen zien dus ik weet zeker dat er nog meer mooie plekken te zien waren. Ook hebben wij het Noorderlicht niet kunnen spotten want het was überhaupt niet eens donker toen wij er waren en ben ik ook erg benieuwd hoe het land er in de sneeuw uitziet. Dus wij komen zeker een keer terug.

Wil je alle artikelen over IJsland bekijken? Hieronder het overzicht:

  • Klik hier voor deel 1: Rondrijden in Grindavik
  • Klik hier voor deel 2: Golden circle en veel watervallen
  • Klik hier voor deel 3: Svartifoss en andere watervallen beklimmen en naar gletsjers.
  • Klik hier voor deel 4: Van Höfn naar Egilsstadir
  • Klik hier voor deel 5: Myvatn en Walvissen spotten in Husavik.
  • Klik hier voor deel 6: Grootste waterval Dettifoss en heetwaterbronnen.
  • Klik hier voor deel 7: De Blue Lagoon, lavagrot en Reykjavik.

Bedankt voor het lezen en tot een volgende keer.

Liefs, Kim

Volg jij mij al op Facebook , Instagram en Pinterest?

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *