Reizen

Roadtrip IJsland – De Blue lagoon, Reykjavik en Vidgelmir Cave – Dag 13, 14, 15 & 16

De laatste paar dagen van onze reis door IJsland zijn aangebroken. We zijn naar de Blue Lagoon geweest, gingen naar Reykjavik en bezochten een lavagrot. En nog veel meer!

We vertrokken vanuit ons hotel in Hellissandur richting Reykjavik.

Svöðufoss
Kerlingarfoss

Eerst besloten we om nog naar wat watervallen te gaan. Svöðufoss en Kerlingarfoss. Deze zaten tenslotte toch in de buurt van ons hotel. Bij beide watervallen kon je dichtbij komen. Geen enkele waterval is hetzelfde en we blijven ze mooi vinden. Het gaat niet vervelen.

Saxhólar
Saxhólar

Deze prachtige krater, Saxhólar, stond niet op onze planning maar kwamen we onderweg tegen. We zagen dat hier redelijk wat auto’s stonden dus besloten we om ook even te stoppen. Absoluut geen spijt! Een prachtig uitzicht over de lavavelden en de besneeuwde bergen hadden we hier.

Dritvik
Dritvik
Dritvik
Dritvik

En ook dit prachtige stuk natuur hadden we niet gespot in het boekje. Dritvik. We moesten eerst over een weg met aan onze weerszijden 1,5 meter hoog lavaveld naast ons. Zo’n mooi gezicht. Vervolgens parkeerden we onze auto en konden we via een wandelpad tussen de rest van het lavaveld doorlopen. En toen kwamen we uit bij een strand! Die zagen we even niet aankomen. Op dit strand liggen allemaal aangespoelde stukken van een schip die helemaal verroest zijn. Een mooi contrast tussen het zwarte zand en de roestige kleuren van het schip. Ook een erg mooi gezicht met de mooie zee en de hoge golven die op de stenen klappen. Zeker een aanrader om heen te gaan!

Bjarnarfoss
Bjarnarfoss

De waterval Bjarnarfoss is ook absoluut een plaatje. Prachtig om te zien hoe de rivier zich door het land heen kronkelt. Bij deze waterval kon je nog verder omhoog. Omdat we nog een stuk moesten rijden hebben we dat niet gedaan. Het stuk omhoog langs de rivier was al vermoeiend genoeg ;-). Daar rechts op de foto zie je wel de auto’s staan en het stuk wat we hebben gelopen.

We waren namelijk onderweg naar ons hotel in Reykjavik. Een keurig net hotel met een heerlijk ontbijt en een goed restaurant. Hier verbleven wij 2 nachten. Tijd genoeg om de stad te verkennen en om lekker rustig aan te doen.

Hallgrímskirkja
Hallgrímskirkja
Boven op de Hallgrímskirkja

We parkeerden onze auto ergens en liepen als eerste naar de Hallgrímskirkja. De bekende kerk van Reykjavik. De kerk is geïnspireerd op de basaltstenen die veel voorkomen op IJsland. Je hebt ze ook voorbij zien komen bij deze waterval en bij dit strand. Het is een moderne kerk die vrij nieuw is vergeleken met andere kerken. In de jaren 90 is deze kerk namelijk pas voltooid nadat ze er ongeveer 40 jaar over hebben gedaan. Binnen in de kerk vind je een orgel met meer dan 5000 pijpen! Ook kan je bovenop de kerk komen met gelukkig een lift i.p.v. met de trap. Halleluja. Je hebt hier een mooi uitzicht over de stad met de vrolijke, gekleurde huisjes. De huizen hebben hier in IJsland vaak een vrolijke kleur omdat dit zou kunnen helpen tegen een winterdepressie. In de winter is het namelijk maar een paar uur per dag licht en door de gekleurde huizen proberen ze iedereen wat op te vrolijken.

Je hebt een paar echte winkelstraten en dat is de straat recht tegenover de kerk en wat zijweggetjes. Wel kun je hier leuke winkels vinden. Ze hebben vooral veel leuke woonwinkels waar je leuke accessoires kunt kopen. Wij hebben bijvoorbeeld een old school landkaart van IJsland gekocht. Super tof. Ik had wel meer mee willen nemen maar een kastje had niet echt in de koffer gepast haha. Daarnaast zijn er veel leuke cafeetjes te vinden voor een kop koffie, een lunch of een borrel. Reykjavik is niet erg groot (vergelijkbaar met bijvoorbeeld Groningen). Je bent er dan ook binnen een halve dag wel doorheen. Reykjavik is vooral populair omdat er vanuit deze hoofdstad veel dagtrips naar het binnenland worden aangeboden. Zo is The Golden Circle vanuit hier prima te doen en ook kun je redelijk wat watervallen bezoeken hier in de buurt. Én is de Blue Lagoon binnen handbereik. Reykjavik is dus zeker een aanrader om heen te gaan wil je een korte blik werpen op de natuur van IJsland in combinatie met een (kleine) stad en om te relaxen.

Sólfar

Het andere bekende stuk van IJsland is dit moderne kunstwerk Sólfar. Leuk om even te zien.

Bláa Lónið
Bláa Lónið
Bláa Lónið

De volgende dag hebben wij een paar uur doorgebracht in de Blue Lagoon. Dé trekpleister van IJsland. Een paar dagen terug hebben wij al een natuurbad bezocht maar ook wij wilden graag een bezoek brengen aan de Blue Lagoon. Het kost aardig wat centen, het is super toeristisch maar het is wel echt super fijn. Het bad heeft een heerlijke temperatuur, het is erg groot, het is inclusief een drankje en een gezichtsmasker. Ook zijn er allerlei behandelingen en je kunt er zelfs overnachten. Daarnaast zijn er allerlei producten te koop met de mineralen die uit de grond komen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Maar we hebben zeker genoten! Het was aan het regenen die dag en er stond vrij veel wind waardoor het koud was in je gezicht maar het was zeker fijn.

En toen was het tijd voor onze laatste 2 overnachtingen. We reden door naar het dorpje Keflavik waar we verbleven in het B&B breakfast hotel in Keflavik. Dit hotel zat vlakbij het vliegveld. Maar eerst was het nog tijd voor een laatste uitstapje. Namelijk naar een lavagrot!

Lavagrot Víðgelmir
Lavagrot Víðgelmir
Lavagrot Víðgelmir
Lavagrot Víðgelmir

We werden opgehaald uit het hotel voor onze excursie naar o.a. de lavagrot Víðgelmir. Ook bezochten we een waterval (die we toevallig al gezien hadden) en hebben we gezeten in een natuurbad. Hier hebben we helaas geen foto’s van maar we hebben daar vooral gerelaxt. Terug naar de lavagrot: Het is haast niet op foto en op film te krijgen om te weten hoe het er in het echt uitzag. In het echt was het namelijk zoveel mooier. Je daalt eerst een aantal meters onder de grond via een houten trap. De grot is opgebouwd uit allerlei lagen lava. En het prachtigste is, is dat de grot bedekt is met allerlei mooie ijssculpturen. Vanaf de grond drupt het namelijk de grot in. Het vriest net 1 of 2 graden in de grot waardoor er mooie ijsbeelden ontstaan. Per drup wordt hij groter. Zo mooi om te zien. De grot is verlicht met lampen maar zodra de lampen uit gaan is het echt pikkedonker. Dit wordt aan het einde van de rondleiding even getest. Ook onze hoofdlampen moesten we uit doen. Doodeng! Helemaal als ze benoemen dat er wel eens iemand is bijgekomen toen het licht weer aanging of dat er iemand is verdwenen. Een geintje natuurlijk, maar prettig vond ik het niet. De grot gaat nog veel verder maar het is tijd om weer terug te gaan. Echt een hele mooie ervaring en absoluut een aanrader!

De volgende dag werd het tijd om weer richting het vliegveld te gaan. We deelden de ontbijtzaal met tientallen Chinezen (ik overdrijf niet) die een boel kabaal hebben. Erg prettig om 5:00 uur in de ochtend, ahum. Vlug eten we een paar broodjes en wafels en het was tijd om te gaan.

De reis van IJsland is nu voorbij jammer genoeg. We kijken terug op een onvergetelijke vakantie. Maar we weten het zeker, sowieso komen wij hier een keer terug. Het lijkt mij super gaaf om midden in de winter heen te gaan wanneer alles onder een laag sneeuw en ijs ligt. Waarbij de watervallen bevroren zijn en je je in winter wonderland bevindt. Maar ook in de zomer lijkt het mij gaaf want dan kun je weer meer het binnenland verkennen. In de periode dat wij heen gingen waren veel wegen richting het binnenland nog gesloten vanwege de (gesmolten) sneeuw. Hierdoor waren de weg nog ontoegankelijk. Kortom, we zijn nog lang niet uitgekeken op dit prachtige land! Er zijn echter eerst nog wat andere landen die we willen ontdekken. Er is nog zoveel moois!

Wat vond jij het leukste van mijn IJsland-artikelen? Wil je alles nog een keer bekijken?

  • Klik hier voor deel 1: Rondrijden in Grindavik
  • Klik hier voor deel 2: Golden circle en veel watervallen
  • Klik hier voor deel 3: Svartifoss en andere watervallen beklimmen en naar gletsjers.
  • Klik hier voor deel 4: Van Höfn naar Egilsstadir
  • Klik hier voor deel 5: Myvatn en Walvissen spotten in Husavik.
  • Klik hier voor deel 6: Grootste waterval Dettifoss en heetwaterbronnen.

Liefs, Kim

Volg jij mij al op Facebook , Instagram en Pinterest?

Je houd misschien ook van..

7 reacties

  1. […] Roadtrip IJsland – De Blue lagoon, Reykjavik en Vidgelmir Cave – Dag 13, 14, 15 & 16 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *