Ik doe het te weinig maar spelletjes spelen is toch wel erg leuk. Ik vind dan ook de herfst en de winter dé seizoenen om gezellig spelletjes te spelen maar ook op vakantie spelen we vaak spelletjes. Mijn favorieten deel ik hier graag met je! Ook gelijk wat tips om op je verlanglijstje te zetten voor je verjaardag, Sinterklaas of Kerst ;-).

Beverbende

Op #1 staat toch wel het kaartspel Beverbende Een snel, gemakkelijk spel waarbij het doel is dat je zo min mogelijk punten haalt. Je moet hierbij je eigen punten onthouden maar ook kijken wat een ander doet. Hoe meer spelers, hoe moeilijker het wordt om de dingen te onthouden. Ook kun je de ander plagen door een hoge eigen kaart te ruilen voor een lagere (hoop je) kaart. Je kiest zelf wanneer het spel stopt door te zeggen ”laatste ronde”. Iedereen mag dan nog 1 keer en dan worden de punten geteld.

Het spel is makkelijk te leren en het kan erg snel gaan. Je speelt dit spel zo lang als je wilt. Ik vind de wat kortere spelletjes erg leuk om zo ‘even tussendoor’ te doen. Dit spel kan met twee spelers of meer gespeeld worden wat ik ook een voordeel vind omdat je zo snel een spelletje met z’n tweetjes speelt.

Regenwormen

Het dobbelspel Regenwormen is ook een wat korter spelletje. Hierbij is juist weer het doel om zo veel mogelijk punten te halen. Je gooit met de dobbelstenen en je telt de punten bij elkaar op. Je moet minimaal 21 gooien om een worm te mogen pakken. Ook moet je minimaal 1 worm gooien om de worp te laten gelden. Je kunt de wormen pakken uit de rij maar ook van een ander. Ook kun je jezelf ‘dood’ gooien. Hierbij moet je een worm inleveren, als je die hebt, en wordt de laatste worm omgedraaid. Wanneer alle wormen in de rij op zijn is het spel voorbij. Degene met de meeste wormen wint!

Wij hebben zelf een hele tijd het basisspel gehad maar hebben sinds kort ook de uitbreiding van Regenwormen. Dit maakt het spel net even wat moeilijker en uitdagender en duurt het net wat langer. Een leuke variant op het basisspel! Je kunt bijvoorbeeld extra wormen of dobbelstenen verdienen. Ook zijn er twee extra fiches toegevoegd. Beide varianten kunnen met twee spelers of meer gespeeld worden.

Ligretto

Tijdens het kaartspel Ligretto is het belangrijk om zo snel mogelijk van je kaarten af te komen. Iedereen speelt tegelijkertijd. Hoe meer spelers, hoe meer chaos! De bedoeling is dat je zo veel mogelijk eigen kaarten in het midden van de tafel legt. Wanneer je Ligretto-stapel (links van je open kaarten) op is roep je hard Ligretto! en is deze ronde voorbij. Iedereen moet op dat moment stoppen en de kaarten die in het midden liggen worden geteld. Dat zijn je punten. Je krijgt ook strafpunten. Hoe meer kaarten je hebt op je Ligretto-stapel, hoe meer strafpunten.

Heerlijke chaos wanneer iedereen tegelijkertijd speelt. Soms ben je even helemaal het spel kwijt maar dat maakt het juist leuk. Met deze versie kunnen vier personen meedoen. Wanneer je ook de blauwe Ligretto hebt, kun je met vier personen meer spelen omdat in deze versie andere kleuren zitten. En wil je het helemaal bont maken kun je de groene Ligretto toevoegen aan je collectie. Het spel is het leukste om met meerdere spelers te spelen zodat er meer chaos komt maar je kunt het ook met z’n tweetjes spelen.

Qwixx

Qwixx is een snel, simpel dobbelspel. Je doel is om hierbij zo veel mogelijk punten te halen. Hoe meer cijfers je aankruist op je scoreformulier, hoe meer punten je krijgt. Gooi je geen goeie worp, dan moet je helaas een foute worp aankruisen. Wanneer er twee kleuren zijn afgesloten of wanneer je 4 foute worpen hebt, is het spel afgelopen. Het spel is makkelijk te leren en ook dit spelletje kan snel gespeeld worden. Op een gegeven moment zijn je scoreformulieren op. Gelukkig hoef je hiervoor geen nieuw spel aan te schaffen maar zijn de scoreformulieren ook los verkrijgbaar.

Er is nu ook een uitbreiding van dit spel. De cijfers staan door elkaar en hierdoor wordt het spelletje dus moeilijker om te spelen. Je moet veel meer opletten en is gewoon net even wat anders dan het basisspel. Dit spel is vanaf 2 spelers te spelen.

Twaalven

Niet een officieel spel maar wel erg leuk is het spelletje Twaalven. Een spelletje wat je nog meer met de dobbelstenen van Qwixx (of zes andere dobbelstenen) kunt spelen. Geleerd van een collega. Op vakantie hadden we Qwixx meegenomen dus vandaar dat we deze dobbelstenen hebben gebruikt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is dus zes dobbelstenen en pen en papier voor alle spelers. Dit spel werd HET spel van de vakantie haha.

Ik ga mijn best doen om het goed uit te leggen. Wat je moet doen is het volgende: je schrijft 1 t/m 12 van boven naar beneden op je papier. Het doel is om alle cijfers 5 keer te gooien. Dit doe je door te turven (zie het papiertje hierboven). De cijfers 1 t/m 6 mogen gegooid worden met 1 dobbelsteen. De cijfers 7 t/m 12 met twee dobbelstenen. Je gooit met de dobbelstenen en je kijkt welke dobbelstenen je kunt combineren of dat je toch voor enkele cijfers gaat. Je mag net zo lang doorgaan met gooien, zolang je maar voor het cijfer gaat waar je mee bent begonnen. Stel: Je gooit tijdens de eerste worp 2 keer 9. Dan ga je dus voor de negens. Je zet deze dobbelstenen opzij en je pakt de overige twee en gooit nog een keer. Gooi je weer een 9 heb je geluk en mag je alle dobbelstenen nog een keer gooien. Gooi je geen 9 is je beurt voorbij, heb je dus twee negens gescoord en schrijf je twee streepjes achter de 9 en mag de ander gooien. Gooi je het cijfer ‘vol’ (vijf keer) dan mag je nog een keer. Je kunt dan niet meer voor de negens gaan maar je gaat dan voor een ander cijfer. Per worp kies je maar 1 getal waar je voor gaat. Heb je alle cijfers vol gegooid, heb je gewonnen.

Het spelletje kan erg spannend worden wanneer je beide nog maar een paar worpen nodig hebt om te winnen. Het spel is ook erg leuk omdat het kan lijken dat je heel erg achter staat maar dat je ineens een inhaalslag maakt en je het spel dan alsnog kunt winnen. Het draait hierbij om tactiek maar ook om veel geluk. Het spelletje is het leukste om met twee of drie personen te spelen. Je kunt het met zoveel mogelijk spelers spelen maar hoe meer spelers, hoe langer je moet wachten totdat je aan de beurt bent.

SkipBo

Je kunt wel zien dat wij van kaartspelletjes houden ;-). SkipBo is ook weer een kaartspel waarbij het doel is om al je kaarten weg te spelen. Dit doe je door stapeltjes van 1 t/m 12 te maken in het midden. De tijd van het spelletje kun je zelf in de hand hebben door je eigen stapel te vullen met veel of weinig kaarten. Ook dit spel is veel gespeeld afgelopen vakantie.

Een leuk spel wat ook spannend kan zijn omdat je niet ziet wat de ander in de hand heeft. Ook heb je wel geluk nodig en hoop je dat je de kaarten die op de stapel liggen gelijk kwijt kunt. Vanaf twee spelers of meer te spelen.

We gaan over naar de wat grotere spellen die ook wat langer duren en die ook leuker zijn wanneer er meer spelers meedoen.

Kolonisten is een spel dat ik echt al jaren speel. Al wel meer dan 10 jaar denk ik. Ik denk dat iedereen dit spel ook wel kent. Tijdens dit handelspel is het de bedoeling om punten te scoren. Je krijgt punten via grondstoffen waarmee je straten, dorpen, steden of ontwikkelingskaarten kunt kopen. Wanneer je 10 of 12 punten hebt gescoord, afhankelijk wat je afspreekt met je medespelers, heb je gewonnen. Je hebt hierbij een beetje geluk nodig maar vooral veel tactiek en een beetje handelsvermogen. Wanneer je dus niet aan de beurt bent kun je toch een beetje meespelen.

Aan het begin van het spel duurt het even wanneer het spel begint te lopen. Wanneer er meer dorpen/steden in het spel zijn wordt het spel ook spannender en gebeurt er ook veel meer. Ook leuk om een ander dwars te zitten of je speelt totaal je eigen spel wanneer er twee anderen op elkaar zitten te fitten. Altijd leuk een beetje fanatiekelingen.

Ook heeft Kolonisten vele uitbreidingen. Wij hebben er nog geen één, maar ik weet wel dat bijvoorbeeld de Zeevaarders een leuke variant is.

Carcassonne Basisspel

Bij Carcassonne is het doel om zoveel mogelijk punten te halen. Je kunt punten krijgen door je gehorige (je poppetje) te plaatsen in een stad, een weg, een klooster of in het weiland. Deze creëer je door om en om een speeltegel van de stapel te pakken. Ook hierbij kun je je eigen spel spelen of je kiest ervoor om anderen dwars te zitten. Dit is een leuk spel omdat het speelveld bij elk spel weer anders is. Je bouwt bij wijze van het bord. Dit omdat je elke keer een speeltegel ergens anders neerlegt. Net hoe het uitkomt.

Net als Kolonisten heeft het basisspel vele uitbreidingen. Ik vind de uitbreidingen het basisspel echt veel leuker maken. Het maakt het spel wat langer, gevarieerder en interessanter. Wij hebben drie uitbreidingen. Je kunt ze alledrie tegelijkertijd gebruiken maar je kunt er ook 1 of 2 kiezen. Het Circus, Kooplieden & Bouwmeesters en Kathedralen & Herbergen zijn de uitbreidingen die wij hebben. En er zijn nog meer! Als je geen zin hebt in uitbreidingen, is dat ook prima te doen. De ene keer spelen wij namelijk wel met uitbreidingen en de andere keer niet.

Ticket to ride Europe

Tot slot het laatste spel wat wij geregeld spelen en dat is. Ik moet eerlijk zeggen, toen ik de voorkant van dit spel zag nodigde dit mij niet echt uit om dit spel te kopen. Totdat wij dit ongeveer een jaar geleden gespeeld hadden waren we gelijk om en hebben we het spel aangeschaft. Je kiest een paar tickets aan het begin en tijdens het spel en je moet deze route volbrengen met je treintjes. Via gekleurde kaartjes kun je de route volbrengen en wanneer je de route hebt volbracht, krijg je daarvoor punten. Wij kiezen er zelf voor om de puntentelling aan het einde van het spel te doen. Dit omdat we het zo gewend zijn maar ook omdat wij het makkelijker vinden en omdat het het zo spannender maakt wie er dan aan het winnen is. Ook degene met de langste route krijgt punten.

Het leuke van dit spel is dat je niet weet wie welke route heeft. Wanneer het spel vordert kun je hier wel een beetje achter komen en een ander dan ook weer dwars zitten. Het spel wordt ook spannend omdat je later ook tickets kunt krijgen en het spel dan ineens klaar kan zijn en je hiervoor strafpunten krijgt als je hem niet volbrengt. Ook vind ik dit een erg makkelijk spel om te spelen. Binnen een paar minuten heb je het spel echt door. Wat bij Carcassonne soms wel wat langer kan duren voordat je het begrijpt is dat bij dit spel helemaal niet zo.

Dit zijn onze leukste, meest favoriete spelletjes van dit moment. We moeten toch meer spelletjes spelen vind ik in plaats van dat je toch sneller op de bank televisie gaat kijken. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze spelletjes en wie weet kun je nog wat toevoegen op je lijstje van Sinterklaas of voor Kerst.

Welk spelletje is nog echt leuk en mis jij in dit lijstje?

Liefs, Kim

Volg jij mij al op Facebook , Instagram en Pinterest?

*Dit artikel bevat affliate links. Wanneer je op de naam van het spel klikt, ga je naar Bol.com en kun je hem eventueel gelijk toevoegen aan je winkelwagen. Ik krijg hiervoor een kleine vergoeding.

Je houd misschien ook van..

2 reacties

  1. 1000 bommen en granaten is ook een leuk spelletje, spelen we als ik bij mijn zus en zwager ben

    1. Goeie Minnie! Ga hem onthouden 😃😃

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *