We gaan weer bakken! En dit keer een heerlijke karamelcake. Yummie!

Wat heb je nodig?

Voor de cake:

  • 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram suiker
  • 1 zakje/eetlepel vanillesuiker
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • snufje zout

Voor de karamel:

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 60 gram suiker
  • 60 gram roomboter

Voor het bakken:

  • Wat extra boter om de bakvorm mee in te vetten
  • Wat paneermeel voor de bakvorm

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Voor de karamel: smelt 60 gram boter in een pannetje. Voeg 60 gram suiker toe en roer dit door elkaar. Wanneer dit goed gemengd is kun je de gecondenseerde melk toevoegen. Blijf dit roeren. Dit duurt wel eventjes. Je kunt ondertussen ook verder met de cake (zie hieronder). Blijf de karamel wel goed in de gaten houden en blijf dit toch wel met enige regelmaat doorroeren. De karamel is klaar wanneer hij een licht bruine kleur heeft. Het geeft niet dat de karamel begint te koken. Houdt het dan juist extra in de gaten.

Voor de cake: Doe de boter, samen met de suiker en vanillesuiker in een kom en meng dit tot een romig/glad mengsel. Voeg nu steeds één voor één de eieren toe en voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei goed is opgenomen. Meng dit met elkaar totdat het een luchtig mengsel wordt.

Voeg daarna steeds een beetje bakmeel toe bij het mengsel totdat je al het bakmeel hebt toegevoegd. Mix dit allen nog zo’n twee minuutjes totdat het glad is. Voeg tot slot twee derde van de karamel toe aan het mengsel. Roer dit door elkaar. De cake is nu klaar. Je houdt dus nog een derde van de karamel over. Doe dit in een stenen kommetje (of iets anders wat in de magnetron kan) en zet dit aan de kant. Dit gebruik je later weer.

Vet de cakevorm in en bestrooi dit met een beetje paneermeel. Dit doe je om te voorkomen dat de cake straks aan de bakvorm vastplakt. Doe het mengsel in de cakevorm en bak de cake zo’n 60 minuten in de oven gaar. Haal de cake uit de oven en laat hem wat afkoelen. Je kan de cake na 10 minuutjes uit de bakvorm halen om hem beter af te laten koelen. De karamel is nu waarschijnlijk wat harder geworden. Doe de karamel even in de magnetron om het vloeibaar te maken. Je kunt nu de rest van de karamel over de cake heen gieten.

Erg lekker doordat er ook karamel in de cake zit. Dit maakt de cake wat smeuïger. De karamel bovenop de cake wordt hard. Houdt je niet van karamel? Dan is dit recept ook prima te maken zonder de karamel te gebruiken. Je hebt dan gewoon het basisrecept van een normale cake. Hoe dan ook, geniet ervan. Eet smakelijk.

Liefs, Kim

Je houd misschien ook van..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *