Mijn vriend is helemaal gek van zijn Weber-BBQ dus daar moeten ook allerlei materialen voor aangeschaft worden. Ideaal voor een verjaardagscadeau en ik gaf hem onder andere deze gevogelte-stomer. Deze zet je in de BBQ waar je kip (of ander gevogelte), groente en aardappeltjes op kunt doen en je hebt een heerlijke maaltijd. Het is allemaal erg simpel maar neemt wel veel tijd in beslag. Voor dit recept heb je niet perse je gevogelte-stomer nodig maar kun je ook gewoon je oven gebruiken. Hier komt het recept:
Wat je nodig hebt is het volgende:
- Veel kruiden waaronder: uienpoeder, paprikapoeder, zout, komijn, peper, chili, rozemarijn en eventueel koriander als je dat lekker vindt. Van alles ongeveer 2 theelepels.
- Verse knoflook, zoveel je wilt. Wij houden van knoflook dus er gaan ook wel flink wat teentjes in zoals je kunt zien.
- Mosterd.
- Donker bier.
- 2 eetlepels olijfolie.
- Hele kip.
Snijd de knoflook en de (verse) kruiden fijn.
Doe alle kruiden, de mosterd, de knoflook en de olijfolie in een kommetje en meng dit goed door elkaar. Dit is je basismengsel. Hier kun je volop mee experimenteren met alle kruiden die je zelf lekker vindt.
Was de kip goed af van buiten én binnen voordat je het kruidenmengsel erop smeert. Dit kan gewoon onder de kraan. Dep vervolgens de kip goed droog met wat keukenrol.
Breng de marinade aan op en in de kip.
Laat dit een middagje goed intrekken zodat de kruiden goed in de kip zitten.
In de gevogelte-stomer zit een soort bakje waar je nog wat overgebleven kruiden in kunt doen samen met het bier (zo’n halve liter ongeveer). Hier zet je de kip op waardoor de kruiden en het bier in de kip trekken. Heb je deze stomer niet, kun je het ook doen met een blikje bier! Was deze dan goed af, verwijder eventueel het folie en knip de bovenkant eraf. Dan zet je hier je kip op in een ovenschaal.
Voor het verdere gerecht hebben wij nog wat paprika, courgette, ui en wortel gesneden en die om de kip heen gelegd om mee te grillen. Daarnaast hebben wij nog wat aardappeltjes gebakken en kun je er nog wat sla bij doen. De BBQ moet ongeveer tussen de 175 en 230 graden zijn en de kip moet hier minimaal 1 uur in garen met gesloten deksel. Je moet hier zelf even oog voor hebben hoe lang het ongeveer moet want per keer is het natuurlijk verschillend en je kip moet goed gaar wezen. Nogmaals: het kost veel tijd maar dan heb je wel een heerlijk smakende gegrilde kip! En dit BBQ’en laat ik mooi over aan mijn vriend ;-).
Eet smakelijk!
Liefs, Kim
[…] Hele kip (op de BBQ) […]