De kerstdagen zijn inmiddels weer voorbij maar ik wil graag toch ons menu met je delen. Kerstavond heb ik gevierd bij de schoonfamilie en Tweede Kerstdag bij mijn familie. Eerste Kerstdag hebben we lekker met z’n drietjes thuis gevierd. Een relaxte dag waarbij we wat spelletjes hebben gespeeld, met Tijs bezig zijn geweest en vooral veel in de keuken hebben gestaan om ons menu voor te bereiden.
Voorgerecht: Bruschetta met biefstuk
Het eerste voorgerecht was een bruschetta van biefstuk. Bak de biefstuk hoe jij hem graag wilt hebben. Wij kozen voor medium (ongeveer 8 minuutjes bakken). Laat de biefstuk rusten in aluminiumfolie. We hadden wat stokbrood in de oven gedaan en in plakken gesneden. Het stokbroodje is ingesmeerd met wat olie en een knoflookteentje hebben we over het broodje heen gestreken. Breng vervolgens een dun laagje roomkaas aan en strooi er wat rucola overheen. Snijd de biefstuk in plakjes en druppel er wat balsamico crème overheen. Achteraf wilden wij de plakjes wat dunner hebben. Dat eet wat makkelijker. Heerlijk die combinatie tussen alle ingrediënten.
Voorgerecht: Salade caprese
Eén van onze favoriete voorgerechten is salade caprese. Dit kon natuurlijk niet ontbreken aan ons kerstmenu. Normaal gesproken is dit met basilicum maar omdat we toch rucola gebruikt hadden hebben we dit erbij gegeten. Dat is ook lekker. Snijd de tomaat en mozzarella in stukjes in leg dit leuk op een bord neer. De rucola heb ik in het midden gelegd en daarover balsamico crème gedaan. De crème variant vind ik veel lekkerder dan gewone balsamicoazijn. Het is wat zoeter, eet wat makkelijker en blijft liggen op het eten waardoor het leuker lijkt.
Hoofdgerecht: Varkensfiletrollade
Na de voorgerechten ging Martijn weer de keuken in (Tijs moest ondertussen ook beginnen aan zijn kerstmenu ;-)) om verder te gaan met het hoofdgerecht. Hiervoor hadden we al wat voorbereidingen in de middag gedaan zodat er niet heel lang tussen de gerechten zat. We hebben een varkensfiletrollade gekocht en in de middag hebben we deze gemarineerd. De marinade was een mengsel van olijfolie, tijm, knoflook en rozemarijn. De rollade heb ik ingesneden (1 cm breed en 4 cm diep) en daarin de marinade gestopt. Strooi nog wat peper en zout over de rollade heen. De kruiden kunnen nu heerlijk even intrekken. Hoe langer, hoe beter. De rollade hebben we buiten de koelkast gehouden zodat deze op kamertemperatuur kon komen. Wel afgedekt met wat folie natuurlijk. Als je eerder de rollade wil marineren zou ik hem wel in de koelkast bewaren. Voordat de rollade in de oven kon is deze licht aangebakken in een pan. Gooi het vocht over de rollade heen voordat je hem in een voorverwarmde oven (165 graden) stopt. De rollade is ongeveer klaar na 45 minuten.
Bijgerecht: Haricots verts met pancetta
Een klassieker volgens mij bij het kerstmenu maar dat is hij niet voor niets denk ik want het blijft lekker. Snij de puntjes eraf en kook de haricots verts vijf minuten. Laat deze lichtelijk afkoelen zodat je niet je vingers brand bij het inrollen van de pancetta. De verhouding bij ons was zes boontjes en een plakje pancetta. Deze hebben we aan laten bakken in een pan en klaar is dit bijgerecht.
Bijgerecht: Gestoofde rode kool met mandarijn
We hebben het onszelf makkelijk gemaakt en een kant en klaar zakje verse rode kool gekocht. Je kunt ook een rode kool kopen en deze zelf klein snijden. Pers 3 mandarijnen in een citruspers en bewaar het sap. Doe 25 gram roomboter in de pan. Als dit is gesmolten kan daar het sap bij. Voeg daar 3 eetlepels balsamicocrème aan toe. Breng dit licht aan de kook en doe daar de rode kool bij. Dit moet op laag vuur stoven in de pan. Dit duurde bij ons ongeveer 50 minuten voordat dit een beetje zacht werd. Voeg vervolgens op het eind nog partjes van 1 mandarijn toe en bak dit nog even vijf minuten mee. Ik wist niet zo goed wat ik van dit gerecht moest denken voordat we het hadden gegeten maar de combinatie met rode kool en mandarijn is erg lekker kan ik zeggen.
Bijgerecht: Pommes duchesse
Dat klinkt gewoon heel luxe voor deze aardappeltjes. Hierbij hebben we het onszelf erg makkelijk gemaakt en kant en klaar een zak gekocht bij de Appie. Deze hebben we in de oven verwarmd en klaar! Je kan ze geloof ik ook prima zelf maken. Idee voor volgend jaar.
Bijgerecht: Zelfgemaakte appelmoes
Schil de appels (6 appels hadden wij en dan heb je veel appelmoes) en snijd deze in stukjes. Doe dit in de pan met een laagje water. Voeg vervolgens een kaneelstokje toe. Roer dit af en toe door op zacht vuur totdat het zacht wordt. Als je de appelmoes nog te zuur vindt, kun je een beetje suiker toevoegen. Dit ligt aan de appels die je gebruikt. Pureer de appelmoes naar keuze. Houd je van stukken appel erin, pureer dit dan niet te lang. De appelmoes was een dag van tevoren gemaakt.
Bijgerecht: Stoofpeertjes
Ook de stoofpeertjes zijn een dag van tevoren gemaakt. Hiervan hebben wij een pan vol gemaakt. Schil de peertjes (2 kilo hebben wij gehaald) en verwijder de klokhuizen. Verdeel de peertjes door vieren en gooi ze in de pan. Voeg water toe zodat de peertjes net onder water staan. Voeg 5 eetlepels suiker toe en 1 eetlepel kaneel. Breng het aan de kook en stoof de peertjes ongeveer voor 2 uurtjes. Hoe langer je ze stooft, hoe roder ze worden. Proef ze even na twee uur, vind je ze niet zoet genoeg, voeg dan extra suiker toe. Zijn ze niet zacht genoeg, laat ze dan langer stoven. Laat de peertjes volledig afkoelen voordat je ze serveert.
Toetje: Zelfgemaakt ijs met toppings
We hebben zelf vanille-ijs gemaakt. Hier komt nog een apart recept van op mijn blog. De toppings kun je zelf kiezen. Ik heb gekozen voor wat rood fruit, geschaafde witte chocola en verkruimelde Oreo. Een heerlijke combinatie!
Dit was ons kerstmenu. Lekker om samen de hele dag een beetje aan te rommelen in huis en in de keuken en vervolgens heerlijk te genieten van ons eten. We hebben een heerlijke, gezellige kerst gehad!
Hoe was jouw kerst? En wat heb jij gegeten?
Liefs, Kim
Hoi Kim,
Jullie kerstmenu ziet er heerlijk uit! Wij hebben de eerste kerstdag ook een diner gemaakt. Als voorgerecht hadden we zelfgemaakte garnalencocktail en ik had een tomaten-paprikasoep gemaakt voor degenen die niet van garnalen houden.
Als hoofdgerecht hadden wij ook varkensfiletrollade met als bijgerechten aardappelpuree met kruidenroomkaas, gebakken krieltjes, boontjes met spek, witlof met parmaham en kaas, stoofpeertjes (Ik kook ze altijd in glühwein met kaneel en honing) en sla. Als nagerecht dit jaar gemakzuchtig Vienetta gehaald.😉
Op de tweede kerstdag hebben we gezellig ge-gourmet bij Marcel en Jasmi.
Vandaag dus maar kliekjesdag!😂
Groetjes van ons en alvast een fijne jaarwisseling!