Mijn vriend heeft in zijn tuin een pruimenboom staan die het nog maar net heeft overleefd. Vorig jaar kwamen er maar een stuk of 20 pruimen of maar dit jaar 20 keer meer (bij wijze van). In ieder geval genoeg om er jam van te maken. En dat deed ik dan ook vorige week zondag.
Het was perfect weer (lees: regen) om in de keuken te staan. Nog nooit eerder heb ik jam gemaakt. Het is dan ook niet heel erg ingewikkeld maar je moet er wel even de tijd voor hebben en die ook nemen. Ik laat je zien hoe ik dat gedaan heb.
Wat je nodig hebt is:
- 1250 gram pruimen
- 500 gram geleisuiker
- Potjes om de jam in te doen
Kook allereerst de potjes om ze goed schoon te maken. Eerst maakte ik een sopje van soda en wat lauwwarm water waar ik de potjes en deksels in deed. Spoel ze goed af en doe ze in een pan. Laat de pan vollopen met heet water en zet dit op het vuur. Niet met kokend water anders knappen de potjes. Check trouwens even van tevoren of de potjes nog heel zijn! Laat vervolgens de deksels en de potten koken voor 15 minuten. Draai daarna het gas uit en laat de potjes en deksels erin afkoelen. Haal ze er uit als je ze nodig hebt.
Terwijl de potten staan te koken heb ik ondertussen de pruimen gewassen, de pitten eruit gehaald en in kleine stukjes gesneden. Ik heb er kwartjes van gemaakt maar voor de volgende keer zou ik ze toch wat kleiner snijden. Tijdens het pureren (wat ik later deed) kreeg ik niet alles gepureerd. Hierdoor blijven er wat grotere stukken achter maar het lijkt mij lekkerder om ze wel kleiner te snijden. Tipje voor de volgende keer!
Wanneer je alles hebt gesneden, doe de suiker erbij en meng dit even door elkaar.
Doe het mengsel in de pan op zacht vuur. Blijf er steeds goed bij en roer het regelmatig. De suiker kan namelijk al snel verbranden.
Blijf roeren…
Het fruit wordt steeds zachter en sappiger. Wanneer dat het geval is kun je de jam pureren. Je kan het van tevoren al doen, maar ik deed het pas in de pan. Dit wil prima! Laat het mengsel 1 minuut goed koken en doe het gas uit.
Haal de potjes uit de pan en leg ze op een warme, natte theedoek. Dit voorkomt dat de potjes gaan knappen wanneer de hete jam in de potjes gaat. Giet, met eventueel hulp van een trechter, de jam in de potjes. Maak vervolgens de randen goed schoon als je hebt geknoeid.
Draai de deksels stevig vast en zet de potjes voor 5 minuten op de kop zodat er geen zuurstof bij komt en zet ze daarna weer rechtop. Laat het goed afkoelen zodat het kan indikken en ze zijn klaar voor gebruik!
De jam smaakt erg goed! Dit kwam ook vooral doordat de pruimen goed rijp waren waardoor de jam goed van smaak was. Er komen ook nog weer aardbeien aan in de tuin van mijn vriend. Wie weet kan ik daar nog aardbeienjam van maken. Ik weet in ieder geval hoe het moet! 😉
Maak jij wel eens jam? Zo ja, wat voor jam en heb je nog goede tips?
Tot volgende week zondag!
Liefs, Kim