Het is weer de meest favoriete tijd van het jaar, Sinterklaas! Ik heb in de keuken gestaan om een speciale Sinterklaascheesecake te maken. Ik heb verschillende recepten gecombineerd en mijn eigen variant ervan gemaakt. Hieronder het recept:

DSC_0050

Wat je nodig voor de taart hebt is het volgende:

  • 80 gram roomboter (+ een beetje extra om de springvorm in te vetten)
  • 200 gram pepernoten
  • 1 vanillestokje
  • 900 gram roomkaas
  • 250 gram suiker
  • 115 ml zure room
  • 5 eieren
  • 30 gram bloem
  • 2 eetlepels koek/speculaas-kruiden

Voor de karamel:

  • 200 gram suiker
  • 90 gram boter
  • 2 eetlepels water
  • 115 ml slagroom

DSC_00571. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Verkruimel ondertussen de pepernoten. Meng de pepernoten vervolgens met de gesmolten boter en roer dit door elkaar totdat alle boter is opgenomen. Vet de taartvorm in, en gebruik wat bakpapier voor de bodem. Druk de koekkruimels vervolgens goed aan op de bodem en zet hem even in de koelkast.

DSC_0061

2. Verwarm ondertussen de oven voor op 130 graden. Snijd het vanillestokje door de midden en haal het merg eruit en doe het in een kom. Meng vervolgens het merg, de roomkaas, de suiker, de zure room, eieren en bloem door elkaar totdat het een gladde massa is. DSC_0065

3. Wanneer het goed door elkaar gemengd is, voeg dan twee eetlepels speculaaskruiden toe en meng dit weer door elkaar. DSC_0069

4. Schep het mengsel op de bodem in de taartvorm en bak de taart ongeveer 2 uur in de oven. Laat de taart goed afkoelen voordat je de karamel toevoegt. DSC_0070

5. Helaas ben ik de stap-voor-stap-foto’s van de karamel vergeten dus ik zal even beschrijven wat je moet doen voor de karamel: Doe de suiker in een pannetje samen met het water. Zet de pan op hoog vuur en beweeg de pan heen en weer, je hoeft niet te roeren. Wanneer het goudbruin is en het goed borrelt, doe dan het vuur uit en voeg de roomboter toe. Wanneer de boter is gesmolten, voeg dan de slagroom toe en giet de karamel over de taart. Maak ondertussen nog wat pepernoten klein en strooi dit over de taart. Laat de karamel goed afkoelen en je taart is klaar! DSC_0073

Heerlijk om te eten rond deze tijd van het jaar! Rond pakjesavond, het Sinterklaas-spel of gewoon omdat het kan. Eet smakelijk!

Liefs, Kim

Je houd misschien ook van..

1 reactie

  1. […] Als eerste de Sinterklaascheesecake. Deze maakte ik vorige week en hij is erg lekker! Ook erg machtig dus voor een hele taart heb je zo […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *