Lijstjes. Ik ben wel iemand die graag werkt met lijstjes. Ik ben iemand die namelijk altijd alles vergeet als ik het niet opschrijf. Voor mijn blog gebruik ik de structuurjunkie planner van Cynthia Schultz. Waarom die fijn is en het werken met een planner handig is leg ik je hier uit.

Dit is de planner. Ik heb hem al een tijdje en ik weet goed hoe ik hem moet gebruiken. Zoals ik al zei vind ik het fijn om dingen op te schrijven zodat ik het niet vergeet. Ook geeft het je in een drukke week overzicht wat je allemaal moet doen. Je kan alles erin zetten wat je wilt. Van konijnenvoer halen tot de was doen, of een vakantie plannen tot het schrijven van een boek. Je kan hem voor je werk gebruiken of je vrije tijd.

Wat je kan vinden in deze planner is het volgende: 12 maandoverzichten, 12 uitdagingen, 12 vooruitblikken en 12 evaluaties. Je hebt voor elke maand één. Je kunt hier zelf de maanden invullen. Ik heb hem bijvoorbeeld een paar maanden niet gebruikt, maar dat geeft niet. Je gaat gewoon weer verder waar je gebleven was. Je vult voor jezelf in waarvoor je deze planner wilt gebruiken, om bijvoorbeeld een bepaald doel te behalen. Ik gebruik hem onder andere voor mijn blog. Mijn doel is bijvoorbeeld om mijn blog te vergroten met meer bereik. Dat kun je allemaal beschrijven in de planner. Wat wil je daar aan doen om dit doel te bereiken, wat heb je er voor nodig en hoe zie je dat voor je? Daarnaast gebruik ik hem ook om dingen niet te vergeten, als extra steuntje in de rug. Bijvoorbeeld om een bepaald cadeautje te halen of een taart die ik moet bakken. Of dat ik toch echt eens moet beginnen met het verven van de babykamer 😉 (Kunnen we inmiddels afvinken).

Per maand kun je een uitdaging vinden. Het is aan jezelf of je hiermee aan de slag gaat of niet. De ene uitdaging vind ik beter bij mezelf passen dan de ander. Het is puur voor jezelf om je vaste patroon eens te doorbreken. Daarnaast beschrijf je wat je wil bereiken en hoe je dat wil bereiken deze maand. Wat zijn de vijf belangrijkste taken voor jezelf. Ik vind het fijn om hierover na te denken. Ik denk dat je hierdoor productiever aan ”het werk” gaat in plaats van zomaar wat te doen. Ook is het voor mij een stok achter de deur want ik wil mezelf ook verbeteren. Bijvoorbeeld als ik vorige maand niet zo’n productieve maand heb gehad, wil ik dat deze maand veel meer laten zien. Wel moet je jezelf continu motiveren om hiermee aan de slag te gaan maar als je dat niet wilt is dat ook weer prima. Nogmaals: het is aan jezelf wat je ermee doet.

Nadat je je maanddoelen en overzicht hebt ingevuld kun je naar de weekoverzichten gaan. Hier vul je het weeknummer in en de data van die week. Wat staat er allemaal op de planning en welke taken wil/moet je van jezelf doen. Ik vind het fijn om te werken met blokken. Hoeveel tijd ben ik kwijt aan dat onderdeel die dag. Ik schrijf mijn werktijden erin en mijn afspraken waar ik heen ga. Zo weet ik hoeveel tijd ik op die dag over houd voor de taken die ik nog wil doen. Wanneer ik een taak heb gedaan kan ik deze afvinken. Heel stom, maar dat geeft een goed gevoel en dit zorgt weer voor meer motivatie om ermee bezig te gaan.

Wanneer je week is afgelopen kun je de weekevaluatie invullen. Hier beschrijf je kort hoe productief je was, wat je nog wil verbeteren en wat je hoogtepunt van deze week was. Door dit in te vullen Weet je of je dichter bij je doel bent gekomen of niet. Je staat er even kort bij stil.

In het kort wat ik fijn vind aan deze planner:

 • Fijn materiaal. Het papier is wat dikker en drukt niet door.
 • Mooie grootte.
 • Stevige kaft waardoor de binnenkant niet beschadigd.
 • 3 lintjes zodat je makkelijk terug kunt kijken per onderdeel.
 • Overzichtelijk.
 • Werkt motiverend met handige tips.
 • Je hebt niet een maximum tijd met deze planner. Je pakt hem er zo weer bij wanneer je wilt. Je vult zelf de maanden/weken in. Handig wanneer je hem niet gebruikt door gebrek aan motivatie of bijvoorbeeld een vakantie.
 • Ruimte voor extra notities + een los notitieboekje erbij.
 • Wanneer je graag werkt met doelen is deze ideaal!

Nadelen van deze planner:

 • Je moet ervoor zorgen dat je jezelf motiveert. Als je dit niet bent is het zonde om deze erbij te gebruiken.
 • Je moet echt graag gericht werken met doelen voor jezelf. Anders kun je beter de light versie gebruiken.
 • De buitenkant lijkt snel vies door het materiaal wat ervoor gebruikt is.

Je hebt een hele lijn van deze planners. Inmiddels is bovenstaande planner er niet meer, dit was namelijk de eerste versie. We zijn alweer wat jaartjes verder en ik ben op het moment bezig met mijn derde planner. De ”light” planner wel te verstaan zonder te werken met de maanddoelen. Puur een maandoverzicht, de weekplanningen en notitieruimte. Daarnaast zijn er nu ook planners op A4-formaat en kun je ook kiezen voor een planner met datums erin. Kijk vooral wat bij jezelf past.

Werk jij met een planner? Zou jij het fijn vinden om te werken met zo’n planner als deze?

Liefs, Kim

Je houd misschien ook van..

2 reacties

 1. Ohh dit heb ik echt nodig! haha

 2. […] en dingen aan het afstrepen in mijn planner met de dingen die ik allemaal wil doen. Ik gebruik de planner van Cynthia Schultz. Het werken met zo’n planner vind ik toch wel fijn. Zo heb ik overzicht […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *