Reizen

Bali – deel 1 – Kuta, tempels en Bali Museum

img_4964

Hee!! De meesten weten het wel maar ik ben samen met mijn vriend in september naar Bali geweest. We zijn niet alleen naar Bali geweest maar ook naar Lombok en Gili Trawangan. In totaal hebben we drie weken gereisd, wat veel te kort was natuurlijk, maar we hebben veel dingen gezien. Wat was Bali mooi! Het fotoboek is net klaar (lees: besteld) dus ik kan mij nu weer lekker op mijn blog focussen! Vandaag deel ik de eerste twee dagen van onze reis.

img_5114

We vlogen zondagavond o4 september om 18.00 uur met Qatar Airways richting Bali, Denpasar. We hadden een tussenstop op Doha. Na een redelijk goede vlucht maar wel lange reis kwamen we de volgende avond aan op Denpasar. Daar werden we opgehaald door een klein vrouwtje die daar werkte voor een reisorganisatie. Ik ben blij dat we dit geboekt hadden aangezien er wel meer dan 50 (écht meer dan 50) taxichauffeurs stonden die je mee wilden nemen. Ook vertelde ze allerlei nuttige dingen over het eiland wat wij wel prettig vonden. Moe kwamen we aan in ons hotel en sliepen dan ook erg goed die nacht. De beste nacht van de hele vakantie haha. Bovenstaande foto is ons zwembad. Het voelde echt als een paradijsje om daar te zijn, en dat was het natuurlijk ook wel!

dsc_0126

img_4964

The beach… Geen woorden voor nodig.

dsc_0580

Met de taxi naar Kuta. Wij verbleven in Sanur in dit (klik hier) hotel. Dit was ongeveer een half uurtje rijden (kosten: €6,-). Onvoorstelbaar wat die verschillen zijn met de taxi’s in NL! Al is het leven hier sowieso stukken goedkoper dan in NL, maar dat is ook logisch want die mensen verdienen hier ook minder. Dat valt eigenlijk niet te vergelijken.

dsc_0581dsc_0589

Heel fotogeniek zo’n kokosnoot. Hoort erbij! Alleen niet te drinken, best wel vies, maar ik kan wel zeggen dat ik kokosnoot heb gehad ;-).

dsc_0595dsc_0606dsc_0615

De volgende dag gingen we naar Denpasar, de hoofdstad van Bali. Hier zie je de belangrijkste tempel voor een bepaalde stroming van Hindoeïsme. De meeste mensen hier op Bali zijn Hindoestaans en wij waren er in een vrij belangrijke periode voor de lokale bevolking. Je kan het vergelijken met kerst voor ons. Wij kwamen natuurlijk op een goed moment… Er liep geen enkele toerist, alleen wij. Dit maakte het ook wel weer bijzonder. De cultuur is sowieso erg bijzonder en speciaal hier op Bali. Je bent daar totaal niet aan gewend in NL. De mensen zijn onwijs lief, zo mochten we dus ook gewoon naar binnen in de tempel ondanks dat ze allerlei rituelen uitvoerden. Zij geloven in ‘geluk’. Door middel van de rituelen en offers die ze maken bedanken ze de goden en hopen ze dat ze geluk brengen. Ondanks dat de mensen vrij arm zijn hebben ze hier alles voor over. Ze leven hier echt voor. In de offers zit bijvoorbeeld wat te eten (rijst o.i.d.), bloemetjes, wierook en ook zelfs geld.

dsc_0617dsc_0621

dsc_0627dsc_0630

Zo mag je alleen de tempel betreden in een sarong met daaromheen een band. Je mag bijvoorbeeld de tempel niet in als je ongesteld of zwanger bent, wanneer je je eerste tandje nog niet hebt of wanneer je een wond hebt. Ze kunnen dit natuurlijk niet controleren maar ze vragen het wel aan je. Uit respect doe je dit ook niet. Later die dag hebben we onze eigen sarong maar gekocht aangezien we nog wel meerdere tempels willen gaan bezoeken en het zo handiger is om je eigen te hebben. Bij meer toeristische tempels krijg je er eentje bij de entree maar bij de minder toeristische tempels dus niet en dan mag je ook gewoon niet naar binnen.

dsc_0640

Het Bali-museum, vlak naast de tempel. Nederland heeft veel invloed gehad op Bali (niet altijd op een positieve manier. Zo voelde ik mij gewoon af en toe bezwaard om als Nederlander hier rond te lopen). Dit museum is opgericht door de Nederlanders.

dsc_0644

De poppen beelden een bepaald ritueel uit waarbij ze dansen en de man bezeten is door een boze geest. Het is een beetje een naar verhaal om te beschrijven dus dat doe ik dan maar niet. Mocht je geïnteresseerd zijn  moet je het maar zelf even opzoeken :).

dsc_0648dsc_0652

Ondanks dat het 30 graden is, (gevoelstemperatuur is 40) is het eiland erg groen. Vanwege het tropische klimaat is het eiland helemaal niet verdord, wat je bijvoorbeeld wel veel meer ziet in Frankrijk of Italië bij een periode van droogte. Ook zijn de tempels en schrijnen erg mooi. Allerlei details laten verschillende beelden etc. zien.

dsc_0656dsc_0697

Dit was onze eerste echte hele dag in Bali. We waren heel erg onder de indruk van de cultuur hoe dat allemaal gaat. De mensen zijn heel lief, maken altijd een praatje met je (maar niet op een vervelende manier) en zo gaf een vrouw ons zomaar een appel en cakeje doordat we een leuk gesprek met hun hadden. Ik merk wel dat Bali erg toeristisch is, terwijl ik in eerste instantie dacht dat het nog wel vrij onbekend was. Dat bleek toch niet helemaal zo te zijn, maar gelukkig hebben wij wel een paar plekken bezocht die niet toeristisch zijn. De bevolking is ook erg dankbaar dat je komt, ze waarderen het echt. Ze moeten het natuurlijk ook veel hebben van het toerisme om rond te kunnen komen.

Binnenkort kun je deel 2 van Bali verwachten waarbij je nog meer tempels te zien krijgt, maar ook een koffieplantage en heilige apen! Stay tuned!

Liefs, Kim

Om een perfect beeld te krijgen van Bali kun je hier de andere artikelen bekijken:

  • Bali deel 2 -> Koffieplantage, waterval en tempels.
  • Bali deel 3 -> Vogelpark, heilige apen en rijstvelden
  • Bali deel 4 -> Mijn verjaardag, tempels en taxitrip
  • Bali deel 5 -> Lombok, scooter rijden en op de vulkaan
  • Bali deel 6 -> Gili Trawangan, snorkelen en prachtige stranden

Je houd misschien ook van..

7 reacties

  1. wat een mooie foto’s bij je reisverslag , ben benieuwd naar het vervolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *